RSS

Jak wybrać i kupić płytę indukcyjną?

Infomarket | 2012-03-18 (14:46) | 225 opinii

drukuj A A A

(fot. Materiały prasowe)

O nowoczesnych urządzeniach grzejnych można mówić jedynie w superlatywach. A do takich należą płyty indukcyjne. Charakteryzują się znaczną funkcjonalnością, bezpieczeństwem i komfortem obsługi oraz nieporównywalną sprawnością energetyczną. Dzięki temu ostatniemu przymiotowi są to w praktyce najbardziej proekologiczne rozwiązania w segmencie grzejnym.

Czym jest indukcja?
Zasada działania płyty indukcyjnej opiera się na zjawisku indukcji magnetycznej. Pod powierzchnią płyty znajduje się zwój indukcyjny, którego działanie rozpoczyna się w momencie ustawienia na płycie garnka z dnem ferromagnetycznym i uruchomienia danego pola grzewczego. Powstałe nad strefą grzewczą pole magnetyczne sprawia, że ogrzewane jest jedynie dno naczynia, a nie całe pole, dzięki czemu nie dochodzi do strat ciepła, co z kolei ma przełożenie na energooszczędność. Dlatego też gotowanie na płycie indukcyjnej wymaga mniej czasu niż w przypadku pozostałych rodzajów płyt grzewczych.

Zatem są to urządzenia ekonomiczne i ekologiczne, gdyż w krótkim czasie doprowadzą np. wodę do wrzenia. W długim okresie zapłacisz także mniej za energię elektryczną. O komforcie obsługi czy czyszczeniu nawet nie ma co wspominać. Płytę indukcyjną obsługuje się jak dobrej klasy samochód - delikatnie i płynnie. Samo czyszczenie to zaś prawdziwa przyjemność. Emitowane ciepło (pochodzące jedynie z dna garnka) jest na tyle niewielkie, że nie dochodzi do zapieczenia resztek pokarmu i nie ma potrzeby uciążliwego szorowania.

Funkcjonalność to jej drugie imię!
Od urządzeń kuchennych wymagamy coraz więcej. Płyty indukcyjne wyposażane są w rozwiązania tak funkcjonalne, że można nazwać je urządzeniami inteligentnymi. Liczba i rodzaje funkcji, jakie będzie miała twoja płyta, zależą tylko i wyłącznie od wybranego przez ciebie modelu. Opcje rozpoznawania obecności i wielkości naczynia to standard w tego typu urządzeniach. Wśród dostępnych rozwiązań znajduje się np. funkcja booster, która pozwala szybko zwiększyć moc pola grzewczego. Tak jak w przypadku płyt ceramicznych wyposażone są w nią wszystkie pola lub jedno z nich (zwykle to o największej średnicy). Dzięki niej przygotujesz wiele potraw znacznie szybciej. Zastosowanie funkcji booster (która może przyjąć w zależności od producenta także inną nazwę) na wszystkich polach wymaga zawsze zasilania trójfazowego.

Gotowanie pod kontrolą
Płyty indukcyjne wyposażone są w szereg rozwiązań, dzięki, którym gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze i prostsze. Jedną z nich jest timer, który pozwoli Ci zaprogramować czas pracy dla każdego z pól grzewczych, a po określonym czasie wyłączy je. Ponadto w bardziej zaawansowanych technicznie urządzeniach stosowane są specjalne sensory czuwające nad procesem gotowania. Jedne z nich mierzą temperaturę wewnątrz garnka i regulują ją automatycznie, by mleko, które właśnie gotujemy, nie wykipiało. Innym praktycznym czujnikiem jest sensor smażenia, który informuje sygnałem o odpowiedniej temperaturze do rozpoczęcia smażenia. Tobie pozostaje jedynie wybrać moc grzania i zaczekać na idealnie wysmażony stek.

Jeśli natomiast zdarzają ci się sytuacje, w których musisz przerwać gotowanie na chwilę i opuścić kuchnię, doskonałym wyborem będzie model płyty z funkcją Stop&Go. Jednym ruchem wyłączysz wszystkie pola grzewcze lub zminimalizujesz ich moc do poziomu 1., a urządzenie zapamięta wszystkie parametry i po chwili jednym ruchem je przywrócisz. Dokładne zapoznanie się ze wszystkimi możliwościami wybieranej płyty jest warunkiem koniecznym, niekiedy bowiem rozwiązania stosowane przez producentów są biegunowo odległe, a ceny oferowanych przez nich modeli – często zbliżone.

Płynne sterowanie
Obsługa nowoczesnej płyty jest naprawdę przyjemna. W większości urządzeń stosowane jest sterowanie sensorowe, natomiast w najbardziej zaawansowanych modelach regulacja mocy grzania jest płynna. Wykorzystuje się wtedy elektroniczny suwak (tzw. slider), choć warto wiedzieć, że funkcjonują już na polskim rynku płyty wyposażone w wyświetlacze LCD (kolorowe!), które w sposób graficzny pomagają ustawić opcje i funkcje płyty oraz śledzić proces gotowania. Wszystkie te zaawansowane rozwiązania gwarantują prostotę obsługi i większą wygodę w kuchni.

oceń
118
45
Podziel się

Opinie

Ocena: +45 [47]
~ja [2012-06-01 13:22]

Cztery lata temu kupiliśmy płytę indukcyjną firmy Whirlpool, jesteśmy bardzo zadowoleni płyta grzeje szybko bez zbędnych strat ciepła jest czysto i w ogóle OK, jednak za luksus się płaci więc przed kupnem zasięgaliśmy opinii gdzie się dało i nasz wybór padł właśnie na Whirlpoola -wydaliśmy 2,5 tys zł i po nie całych czterech latach połowa płyty przestała działać, przyjechał serwis oczywiście autoryzowany i ku mojemu zdziwieniu stwierdził że naprawa się nie opłaca bo wyniesie około 1,5 tys zł a poza tym te płyty były wadliwe i wszystkie mają tego typu usterki. Firma oczywiście umywa ręce, poleca kupić nową i ewentualnie dokupić ubezpieczenie. Nową pewnie kupię, ale na pewno nie tej firmy.

odpowiedz

pokaż 9 ukrytych odpowiedzi

Ocena: -5 [45]
~UPRawniony do głos [2012-06-06 22:56]

Czy wiecie PO ile jest prąd? Za wrednego PiSu był po 36gr za kWh, dziś jest PO 64gr. Czy wiecie co to jest pole elektromagnetyczne i dlaczego jest takie niebezpieczne dla komórek większości organizmów żywych.

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

Ocena: 0 [4]
~ja [2014-03-06 23:36]

Whirlpool jest super

odpowiedz

Ocena: +6 [10]
chevro [2012-06-07 07:06]

Nie napisano że są płyty indukcyjne 1-fazowe (np.-AMICA)-krórą posiadam,mieszkam w blok i płyta działa bez żadnych przeróbek instalacji-poprostu wkładasz płytę w miejsce gazowej, wtyczkę 230V krórą płyta już posiada wkładasz do gniazdka 230 V i gotujesz.

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

Ocena: -7 [11]
~meg [2013-07-09 16:16]

PO 10 latach korzystania z płyty ceramicznej- sensorycznej chętnie bym wróciła do kuchenki GAZOWEJ. Straty ciepła może nieco większe, ale lepszy smak i nie chorowałam tyle. Wszystko w domu mam na panele sensoryczne- OWSZEM WYGODNE i PRAKTYCZNE. JEDNO ALE mam MOCNO ZABURZONE WŁASNE POLE elekromagnetyczne. Ciągle byłam zmęczona, bez sił, do tego doszła anemia i zaburzenia snu. Biegając po lekarzach eliminowałam kolejne choroby. W końcu zmęczona trafiłam do bioenergoterapeuty- diagnoza zaburzenia pola elektromagnetycznego a własciwie jego brak. Facet widział mnie pierwszy raz, jeszcze się nawet słowem nie odezwałam a on mi mówi co się dzieję. Dla potwierdzenia kazał wyjechać na wakacje z dala od takich urządzeń . Po tygodniu wreszcie normalnie zasypiałam, a po 2 tygodniach czułam się lepiej. Zapłacicie wysoka cenę za ten luksus.

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

Ocena: +10 [46]
~doswiadczenie [2012-06-01 12:10]

Najzdrowsze gotowanie jest na żywym ogniu do jakiego przystosowani jesteśmy od tysięcy lat. Dlatego np prozaiczne grillowanie cieszy się wielką popularnością. Te wszystkie wynalazki, typu kuchnie elektryczne, mikrofale, indukcja to zadatek na potencjalnie przyszłe choroby. A musimy mieć świadomość, iż na raka będzie coraz więcej ludzi umierać. Niech króliki doświadczalne przetestują na sobie te wszystkie kosztowne nowinki i po wielu latach czy pokoleniach będzie bardziej jasne co jest dla nas dobre. Przecież nie wszyscy muszą długo żyć, - szczególnie modnisie niesprawdzonych nowości. I tak na przykład, - kto za młodu nadużywa słuchawek do odtwarzania badziewnej i głośnej muzyki, niech wie, iż do końca życia będzie musiał chodzić w słuchawkach aparatów dla słabosłyszących, aby coś słyszeć. Cieszyć się będą zawsze producenci słuchawek i wszelkich nagrań bo jest zysk i kasa, a stracone zdrowie to problem durnowatego delikwenta. Każdy pracuje na swój koniec

odpowiedz

pokaż 5 ukrytych odpowiedzi

Ocena: -21 [37]
~ja [2012-05-31 18:55]

Ale jak już zrobi się plama to nie ma jak jej sczyścić bo płyta natychmiast się rysuje.

odpowiedz

pokaż 5 ukrytych odpowiedzi

Ocena: +13 [19]
~dd [2012-06-01 12:00]

moze niech ktos opisze walory smakowe potraw przyrzadzanych na indukcji zamiast tylko zachwycac sie wygladem, estetyka i latwoscia mycia. Bo jak do tej pory nic takiego nie widzialam, zeby ktos napisal, ze np. mieso wychodzi lepsze, albo zupy. Napiszcie cos co ma cos wspolnego z gotowaniem a nie tylko z robieniem wrazenia estetycznego na gosciach.

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

Ocena: +12 [16]
~indukcja [2012-06-01 16:06]

ja mam kuchenke indukcyjna i o ile zaoszczedzilam na gazie o tyle mam 3krotnie wiekszy rachunek za prad. gdybym wiedziala wczesniej to napewno bym sie na to nie zgodzila

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: +7 [31]
~zaindukowany [2012-06-01 20:50]

od dwóch lat używam takiej płyty i już się zwróciła, rachunek za gaz był średnio 50pln miesięcznie gdzie 35-40pln to był przesył i inne koszta. litr wody teraz zaczyna wrzeć po 20sek a nie po 2-3minutach. dwójka małych dzieci choćby dotkła płyty zaraz po zdjęciu garnka to się nie oparzy bo temp nie jest wysoka a po 30 sek spada do 60stopni. nie ma problemu z gazem że dziecko odkręci kurek że gdzieś coś się ulatnia żeby tylko sąsiedzi zmądrzeli i zrezygnowali z gazu. Nie ma problemu z tłuszczem jaki osadzał się na garnkach z gazu a jeśli już coś wykipiało to masakra - szorowanie. płytę jestem w stanie wyczyścić w 20sek a piecyk gazowy po ugotowaniu obiadu to była godzina - najpierw czekamy aż ostygnie a potem mleczko szczotka ui jazda do szorowania. Jak na razie nie widzę minusów tej płyty - mało tego kupiłem taką płytę polskiej firmy na A.... i ma wtyczkę do gniazdka - nic nie trzeba było przerabiać. Minus jest taki że trzeba zainwestować w porządne garnki ale naprawdę dobre - wytrzymają długo nie rysują się i po dwóch latach wyglądają jak nowe to taka firma francuska z koleii na T.......

odpowiedz

pokaż 8 ukrytych odpowiedzi

Ocena: -6 [14]
~Piuter2 [2012-06-02 04:18]

Na tej plycie nawet kropla wody robi plame. Po gotowaniu , nawet bardzo ostroznym - stale mycie. Po gazowym - mycie tylko wowczas gdy sie nachlapie.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: +6 [6]
~Zapsior5 [2013-08-31 20:33]

Przez cały artykuł można się dowiedzieć, jakie te płyty są świetne. Tylko, że ja to już wiem, potrzebuję rad, jaką dobrać płytę, a tych jest niestety bardzo mało. A już akapit "Jak wybrać i kupić płytę indukcyjną - pamiętaj!" nie zawiera żadnych przydatnych przy kupowaniu wskazówek, bo to że garnki mają być suche i warto używać przykrywek mi nie pomaga.

odpowiedz

Ocena: -2 [10]
~Krzyszstof [2012-06-02 07:33]

Może ktoś mnie powie co się dzieje z jajnikami u kobiet gdy tak parę lat pogotuje w obrębie pola WC, Mężczyzn dotyczy to również.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: -3 [5]
~logika [2013-07-09 16:01]

NIE KUPUJCIE AMICI!!!! SERWIS JEST DO BANI!!! NIE DAJĄ GWARANCI!!!! Firma OSZUSCI!!!! Płyty ceramiczne i indukcyjne się psują- nie działa panel sterowania to samo z kuchenkami.

odpowiedz

Ocena: +13 [37]
~Realista. [2012-06-01 19:18]

Ale gaz jest i będzie tańszy.A to urządzenie jest bardzo drogie.To tak wygląda jak by ktoś chwalił samochody chybrydowe że są oszczędne,ale jak drogo one kosztują nie wspomnę o serwisie.

odpowiedz

pokaż 6 ukrytych odpowiedzi

Ocena: +15 [23]
~szczery [2012-06-01 22:13]

Co niektorzy oderwali sie od kuchni na wegiel i stali sie specjalistami od indukcji !!!

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

Ocena: +1 [1]
~algonik [2013-01-18 21:46]

Witam- chciałbym dorzucić swoje pięć groszy- typowe miski ze stali szlachetnej, magnes nie "chwyta", zaś po dwuch sekundach już jej zdjąć nie można, tak gorąca. Druga rzecz- gdyby przez nieuwagę załączyć pusty garnek, to co by się stało?! "Jednopalnikowa" kuchenka, to wydatek rzędu stu złotych! Pozdrawiam!

odpowiedz

Ocena: -8 [12]
~kucharka [2013-01-18 17:51]

to, że jest droga-oczywiście- dla szarego Polaka, ale dla kogoś z wyższą stopą życiową zakup takiego czegoś to pryszcz! jak kogoś nie stać może rozpalić ognisko, w końcu nasi przodkowie tak żyli i byli zdrowsi!

odpowiedz

Ocena: +4 [6]
~kucharka [2013-01-18 17:47]

przecież gdzie się nie obejrzysz w domu-wszędzie pole elektromagnetyczne-telewizor, mikrofala, telefon komórkowy itd,itp, jedno pole więcej co to za różnica?

odpowiedz

Ocena: +3 [9]
~hrabia_wronski [2012-12-19 00:47]

Kuku na muniu !. W domach stosuje sie przewody o srednicy 2.5 mm (standard).Maksymalny prad ktory mozna przez nie puscic to ok 30 A.Mnozac 30 razy wartosc napiecia (230) daje to maks moc - ok 6.5 kW.Ale wtedy kabl bardzo sie w scianie grzeja...Praktycznie max to 4 kW W dodatku osoby ktore maja wszczepiony rozrusznik serca (w Polsce ma je ok 100 tys osob) absolutnie musza sie od tego wynmalazku trzmac z daleka (indukcja rozgrzeje rozrusznik i moze dojsc do tragedii.

odpowiedz