RSS

Jaki wybrać i kupić piekarnik?

Infomarket | 2012-03-25 (14:12) | 15 opinii

drukuj A A A

(fot. Materiały prasowe)

Bogata oferta rynkowa sprawia, że gubisz się w dostępnym asortymencie, nie wiedząc, jaki piekarnik wybrać? Nie wiesz, który z nich będzie dla ciebie najodpowiedniejszy? Spokojnie. Z naszym poradnikiem poznasz najistotniejsze kryteria, jakimi należy kierować się przy wyborze idealnego urządzenia.

Ze sterowaniem do płyty czy bez?
Pierwszą decyzją, jaką należy podjąć, jest wybór modelu ze sterowaniem lub bez niego. Sterowanie płytą z piekarnika sprawia, że choć na płycie nie mamy pokręteł czy sterowników, to jednak musimy zamontować piekarnik zawsze pod płytą grzewczą. Jeśli jednak wybierzesz urządzenia z niezależnym sterowaniem, automatycznie zyskujesz większą swobodę w urządzaniu wnętrza, bowiem takie modele można zabudowywać na kilka sposobów, np. pod blatem z dala od płyty, w specjalnym słupku lub całkowicie odrębnej od ciągu kuchennego szafce.

Standardowy, powiększony czy kompaktowy?
Przed takim wyborem stawiają cię producenci piekarników w kwestii wymiarów. Oczywiście najodpowiedniejszą decyzją będzie zawsze wybór urządzenia dostosowanego do trybu życia, jaki prowadzisz, i miejsca, jakie możesz przeznaczyć na zabudowę piekarnika. Jeśli w przestrzeni o niewielkich rozmiarach pragniesz stworzyć jak najbardziej funkcjonalną kuchnię – postaw na urządzenia kompaktowe. Wśród piekarników o wysokości 45 cm znajdują się zarówno modele tradycyjne, jak i łączące w sobie funkcje mikrofali i piekarnika, a nawet urządzenia z funkcją pieczenia parowego.

Urządzenia o powiększonych rozmiarach to dobry wybór do dużych kuchni, często otwartych na salon. Oferują one wygodę użytkowania i możliwość przygotowywania kilku dań równocześnie. Ich szerokość jest większa od standardowej i może wynosić nawet 90 cm. Piekarniki o powiększonych wymiarach w większości mają wysokość 50 cm i ponad 50 cm głębokości. Wymagają więc specjalnej konstrukcji szafek. Standardowe piekarniki to zwykle urządzenia o wymiarach 60 x 60 x 55–60 cm, które zmieszczą się w każdej szafce i na stosunkowo niedużej powierzchni. Łączą w sobie funkcje dwóch różnych sprzętów, np. piekarnika tradycyjnego i parowego, piekarnika i mikrofalówki, a nawet piekarnika i zmywarki! Warto w tym miejscu pamiętać (choć rzadko mówią o tym sprzedawcy), że na rynku funkcjonują także piekarniki wolnostojące. Instalujemy je bezpośrednio na szafce lub między nimi – bez wykorzystania szafki pod piekarnik.

Funkcjonalny – czyli? Nowoczesne piekarniki wyposażane są w szereg różnorodnych rozwiązań, które niewątpliwie ułatwiają pracę. Jednak podstawowa zasada głosi, by wybierać to, co rzeczywiście jest nam potrzebne. Jeśli na przykład jesteś miłośnikiem pieczeni z rożna, to jest to element, który powinien znaleźć się w Twoim piekarniku. Jeśli natomiast gotujesz dla rodziny lub często goszczą u ciebie znajomi, warto postawić na piekarniki wielofunkcyjne, najlepiej takie, które oferują możliwość równoczesnego gotowania kilku dań, łącznie z deserem, przy czym każda potrawa piecze się w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, a zapachy i aromaty poszczególnych dań nie przenikają się wzajemnie.


Jeśli jesteś miłośnikiem zdrowego gotowania, możemy z pełną odpowiedzialnością polecić piekarnik z funkcja pary. Takie modele pozwalają nie tylko na przygotowywanie tradycyjnych potraw, ale i właśnie specjałów gotowanych na parze. Piekarniki parowe to natomiast doskonały wybór, jeśli jesteś świadomym konsumentem, pragnącym przygotowywać swój posiłek w oparciu o najzdrowszą znaną ludziom technikę obróbki cieplnej produktów spożywczych. Decydując jaki wybrać i kupić piekarnik parowy, powinieneś zwrócić uwagę na to, czy został wyposażony w funkcję odkamieniania, ponieważ bardzo ułatwia ona czyszczenie urządzenia. Jeśli korzystasz z piekarnika często, warto wybrać model, w którym znajdą się automatyczne programy pieczenia, czyli fabrycznie ustawione parametry czasu grzania dobranymi grzałkami i temperaturą. Wystarczy wybrać program, by piekarnik sam upiekł pizzę, chrupiący chleb, aromatyczne ciasto czy soczystą pieczeń. Producenci oferują też modele z książką kucharską, w której można zapisać własne przepisy i odtworzyć je przy następnej okazji.

oceń
11
3
Podziel się

Katalog produktów

Opinie

Ocena: 0 [0]
~moleandro [2014-01-03 11:24]

mnie osobiście bardzo odpowiada integra smart, piekarnik łatwy w obsłudze ale przede wszystkim bardzo nowoczesny, zwracający uwagę

odpowiedz

Ocena: -2 [4]
~Darco [2013-11-09 20:47]

Witam Trzeba sobie odpowiedzieć czego oczekujemy od piekarnika, dla mnie podstawa to prowadnice do dlach super wygoda i bezpieczeństwo, do tego termo obieg i rożen reszta to bajery za które pacimy i nigdy nie korzystamy poprzedni mój sprzęt to płyta gazowa, piekarnik, i mikrofala AMIKI zero problemów i pełne zadowolenie. Obecnie fajna promocja Amiki a że zmieniam kuchnię też będzie to AMIKA chyba jestem patriotą poza autami i motocyklami kupuję polskie HA HA HA Pozdrawiam Darco

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~ulaemmma [2013-10-23 14:54]

Integra Smart to chyba obecnie najkorzysteniejszy wybór (cena/jakosć)

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~Wima [2013-09-23 15:31]

W takiej cenie to chyba tylko Haier HHA09, kupisz na Allegro za 119zł - sprawdzi się bardzo dobrze do tego co tam piszesz :)

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~heldria [2013-09-17 15:06]

używacie może takich mini piekarników elektrycznych? czasami mam ochotę na jakieś grzanki/zapiekanki/cokolwiek małego z pieca, ale jak pomyślę ile trzeba na jedną osobę rozgrzewać duży piec, ile mi to weźmie prądu i jakie to ejst czasochłonne to mi ochota mija ;p dlatego postanowiłam porozglądać się za jakmiś małymi, możecie coś polecić? niedrogo, tak do 150zł czy coś o ile oczywiście się da. na cudach mi nie zależy

odpowiedz

Ocena: -2 [4]
~zawiedziona [2013-09-11 22:30]

nie kupujcie piekarników firmy Electrolux! drogie jak diabli a g... warte. Miałam gazowy przez 20 lat i był ok, ale zachciało mi się zmienić na nowoczesny, elektryczny z pyrolizą, książką kucharską i innymi bajerami. Okazało się, że to niemiecki "szajs" za prawie 3,5 tysiąca zł! Piecze tylko na jednym poziomie, jesli mam 2 ruszty na 2 poziomach, to na jednym cistka spalone a na drugim nieupieczone, na termoobiegu nic nie da się upiec bo z jednej strony wszystko sie pali a z drugiej surowe. Myślałam, że niemiecka produkcja to jakość i solidna robota. Miałam lodówkę radzieckiej produkcji, która mi służyła 28 lat, ale chciałam większą, taką 2-metrową i kupiłam niemiecką. Takie same uwagi mam do lodówki też Electrolux. Tylko skończyła sie 2-letnia gwarancja rdza zaczęła żreć drzwi chłodziarki, a pół roku później zaatakowała drzwi zamrażarki. Mało tego półki, szuflady są bardzo delikatne. jedna z półek na drzwiach (na butelki) urwała się bo stały na niej 2 butelki i 1 l karton z mlekiem. Sok i oliwa rozpryskały się po ścianach i musiałam malować kuchnię. Kupiłam 2 sprzęty tej firmy i NIGDY WIĘCEJ!!!

odpowiedz

Ocena: 0 [4]
~grzyndel [2012-12-13 13:25]

No coż piekarników teraz do wyboru jest sporo, jakbym ja maiła wybierać teraz, to pewnie wybrałabym tę nową amikę z dotykowym ekranem, bo można sobie do niej wgrać przepisy..

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~filip [2012-11-27 14:39]

Tak, jak w artukule wyczytałem, istnieją piekarniki dla miłośników pieczenia z rożna.Jakie to są konkretnie modele?

odpowiedz

Ocena: 0 [0]
~klara [2012-11-27 14:14]

A piekarnik, który jest nowoczesny i funkcjonalny a dodatkowo ma zabezpieczenie przed małymi dziećmi?

odpowiedz

Ocena: +1 [1]
~Ernest [2012-11-26 17:20]

Patrząc na cenę ten piekarnik może stać się atrakcyjnym wyborem na grudniowe szaleństwo zakupowe.Parametrami nie ustępuje pozostałym piekarnikom z klastra wiodących producentów dużego agd

odpowiedz

Ocena: +1 [5]
~assa [2012-09-14 16:44]

Ja mam Miele. Kupiłem w biedronce za 550zł.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: +1 [5]
zofia 53 [2012-10-16 16:12]

Ja mam Amice z ktorej jestem bardzo zadowolona

odpowiedz

Ocena: +6 [6]
~fotograf [2012-07-08 15:36]

To ja robilem te zdjecia ,ale bulki kupowalem w piekarni kolo studia !

odpowiedz