RSS

Kuchnia indukcyjna - fakty i mity

WP.PL | 2012-11-29 (14:52) | 101 opinii

drukuj A A A

Zjawisko nagrzewania metali zawierających atomy żelaza będących w polu indukowanych prądów wirowych znane jest od XIX w. W oparciu o zjawisko działa bardzo wiele urządzeń, m.in. kuchnie indukcyjne. Pomimo, że w Polsce dostępne są w sprzedaży od kilku lat ciesząc się z roku na rok coraz większą popularnością, wiedza o działaniu, zaletach i wadach wciąż pozostaje niewielka. Z największymi mitami rozprawił się Rafał Zych z Matrix Media - dystrybutora sprzętu AGD.

Zobacz: Top 5 płyt indukcyjnych do 3 tysięcy złotych

1. Kuchnia indukcyjna - fakty i mity: bezpieczeństwo
Po pierwsze należy zrozumieć zasadę działania, żeby wiedzieć że pole magnetyczne działa tylko w obrębie naczynia (jego średnicy), dokładnie na dno naczynia z metalu ferromagnetycznego. Nawet włączona płyta, bez przyłożonego garnka nie indukuje pola. Jest to niewątpliwie atut w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami, gdyż zabezpiecza przed przypadkowym poparzeniem, szczególnie dzieci. O ile jest to jasne, często klienci pytają o wpływ indukowanego pola magnetycznego na otoczenie.

(fot. Materiały prasowe)

Ponieważ producenci płyt podają informację o możliwej interferencji z urządzeniami elektromagnetycznymi wśród których jest np: rozrusznik serca często rodzi to pewne obawy. Bezpieczna odległość to ok. 40 cm od płyty dla wszystkich urządzeń i nośników magnetycznych. Nie należy popadać w panikę, a jedynie pamiętać, że płyty indukcyjne mają ograniczony zasięg, w którym generowane jest pole. Ponadto wszystkie dostępne na rynku posiadają certyfikat CE świadczący o ich bezpieczeństwie, podkreśla Zych.

Zobacz: Jak wybrać i kupić płytę indukcyjną?

2. Kuchnia indukcyjna - fakty i mity: oszczędność
Możliwość uzyskania stosunkowo taniej energii cieplnej w porównaniu z dostępnymi aktualnie metodami spowodowała, że zasady fizyki przeniesiono właśnie do kuchni. Płyta indukcyjna posiada największą wydajność energetyczną w porównaniu z płytami ceramicznymi i klasycznymi palnikami gazowymi w stosunku 90/60/45.

(fot. Materiały prasowe)

Pomimo, że gaz jest o wiele tańszy od prądu jego zużycie jest o wiele większe, a po doliczeniu również kosztów utrzymania czystości, które w przypadku kuchni gazowych są większe całkowity koszt eksploatacji jest porównywalny. O ile zatem decyzja o wyborze płyty indukcyjnej kilka lat temu była trudna ze względu na bardzo wysokie ceny, dzisiaj jest to wybór zdecydowanie prostszy, gdyż niezłych płyt rozpoczynają się od ok. 1400 PLN.

Zobacz: Jak wymienić płytę gazową na elektryczną?

3. Kuchnia indukcyjna - fakty i mity: montaż
O pytanie dotyczące możliwości montażu bardzo często pytają osoby mieszkające w blokach, które obawiają się, że sieć energetyczna nie jest przystosowana do zainstalowania takich urządzeń. Jest to oczywiście możliwe, przy odpowiednim wykorzystaniu faz dostępnych w sieci ogólnodostępnej jednak montażem powinni zawsze zająć się specjaliści. Gwarantuje to nie tylko poprawne działanie płyty, ale również nie narusza warunków gwarancji, co jest wymogiem wielu producentów.

(fot. Materiały prasowe)

Ogólną zasadą bezpieczeństwa jest dobry stan techniczny sieci, do której podłączana jest płyta, podobnie jak w przypadku innych urządzeń AGD wysokiego poboru prądu. Istotny jest również materiał, z którego wykonane są meble, w których osadzona jest płyta. Powinny być zgodne z polską normą bezpieczeństwa dotyczącą odporności na odkształcenia i odbarwienie do temperatury 100C.

Zobacz: Jaką kuchenkę mikrofalową kupić?

4. Kuchnia indukcyjna - fakty i mity: akcesoria
Płyta indukcyjna mimo bardzo nowoczesnej technologii wcale nie wymaga bardzo nowoczesnych naczyń do korzystania. Mylną jest opinia, że wraz z zakupem nowej płyty skazani jesteśmy na zakup nowego zestawu garnków spełniających specjalne wymogi. Wymóg jest w rzeczywistości jeden i spełnia go większość dostępnych na rynku naczyń. Muszą być wykonane z metalu ferromagnetycznego, czyli takiego, który ulega namagnesowaniu (można przetestować przyciąganie zwykłym magnesem), posiadać płaskie dno, a ich średnica powinna być o średnicy co najmniej odpowiadającej średnicy pola indukcyjnego.

(fot. Materiały prasowe)

W większości garnki, które już posiadamy spełniają te warunki, a ewentualny zakup nowych jest ułatwiony, gdyż producenci podają specjalną informację o możliwym zastosowaniu na kuchniach indukcyjnych. Również producenci samych płyt organizują specjalne promocje i bardzo często takie zestawy dodają w formie prezentu. Warto nadmienić przy okazji akcesoriów również łatwiejszy sposób utrzymania czystości niż w przypadku tradycyjnych kuchenek zwiększających możliwość przypalenia - podsumowuje Zych.

Zobacz: Czy płyta indukcyjna wymaga trzeciej fazy?

źródło: informacje prasowe

Płyty indukcyjne w świetnych cenach! Kliknij i sprawdź oferty!

oceń
58
20
Podziel się

Opinie (101)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

3
15
~Bogdan 2014-01-01 (18:55) 3 lata 18 dni 21 godzin i 59 minut temu

czytam te wypowiedzi i śmiech mnie ogarnia. chyba komentują to zwykli żartownisie. Ja mam kuchenkę z jednym polem i zamierzam kupić dużą czteropolową. na zwykłych garnkach metalowych czy emaliowanych można gotować ale nie przynosi to oszczędności. ja mam garnki Philipiaka ,mogę ustawiać wieżę i wtedy oszczędzam ,bo gotuję na jednym palniku. Garnki są drogie ale warto je mieć. a potrawy są owiele smaczniejsze i ładnie wyglądają.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~Romek 2016-09-04 (11:03) 4 miesiące 16 dni 5 godzin i 51 minut temu

Ale nikt nie odpowiedział na pytanie jaki jest wpływ potraw gotowanych na indukcji na organizm człowieka.

odpowiedz

8
1
~Użytkownik 2012-12-13 (20:42) 4 lata 1 miesiąc 6 dni 20 godzin i 12 minut temu

1. Bezpieczeństwo: Płyta jest na pewno bezpieczniejsza niż gaz i nie brudzi się tak jak przy gazie. Bez wątpienia plus dla indukcji. 2 i 3. Nowoczesna płyta indukcyjna faktycznie mało kosztuje w eksploatacji ale na tym koniec dobrych wiadomości. Cena płyty niezłej to 1400 PLN, ale dobrej o dużej mocy z niezależnym sterowaniem to minimum 2000 PLN. Płyta o mocy 7,2 kW musi chodzić na 3 fazowej instalacji o podwyższonej mocy przyłączeniowej co w Tauronie kosztowało prawie 2k extra + dostosowanie instalacji w mieszkaniu. Ogólnie koszt zakupu dobrej płyty 3 fazowej z montażem w mieszkaniu bez wymaganej instalacji to ponad 4k, wiec raczej stawiałbym na komfort użytkowania, bo oszczędności tu nie ma co szukać. 4. Przy indukcji wszystko ma znaczenie. Jakość stali i dna w wykonanym garnku, sposób łączenia elementów, a nawet zarysowania, czy przypalenia dna garnka, pochodzące jeszcze z kuchenki gazowej. W praktyce naczynia do indukcji należy wymienić i nie polecam kupować najtańszych, ponieważ jakość naczyń ma wpływ na wydajność kuchni. Do tego jeszcze należy opanować tabelę zalecanych ustawień kuchni, gdyż każdy dodatkowy stopień mocy to 1000 W. Po pół roku używania mogę powiedzieć, że to droga zabawka, ale bez niej już nie mogę się obejść.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

20
6
~Anon 2012-12-04 (06:20) 4 lata 1 miesiąc 16 dni 10 godzin i 34 minuty temu

A jaka to przyjemność podrzucić szufelkę węgla pod fajerki i jajecznicę sobie na boczku usmażyć...A wy indukcyjni tego nie zaznacie...

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

6
1
~Dżon 2012-11-30 (08:27) 4 lata 1 miesiąc 21 dni 8 godzin i 27 minut temu

Super oszczędność :-) Zwykłą płytę elektryczną kupiłem za 450 PLN. Kiedy zwróci mi się ten 1000 PLN różnicy? Średni czas użytkowania każdej płyty to 4-5 lat. Zwrot raczej niemożliwy dla singli i małych rodzin.

odpowiedz

pokaż 6 ukrytych odpowiedzi

16
2
~heniek 2012-11-30 (09:46) 4 lata 1 miesiąc 21 dni 7 godzin i 8 minut temu

Te kuchenki generują zamknięte pola magnetyczne. Wystarczy próba z małym kompasikiem i widać jak na dłoni że pole jest tak "wyprofilowane" że wnika tylko na kilka cm w naczynie. Frajerzy myślą że to elektromagnes co obejmuje polem pół miasta..... Bua ha ha ha

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

4
0
~moi 2014-07-30 (12:53) 2 lata 5 miesięcy 21 dni 4 godziny i 1 minutę temu

mam płytę i jestem zadowolona, 1) wszystko (poza jajkami) gotuje się/smaży szybciej, 2) czyści się migiem (tak jak blat lub lustro), 3) no i estetyka lepsza, 4) co do kosztów, to nie potrafię ich policzyć, w każdym razie moje rachunki są nie większe niż były

odpowiedz

4
19
~raf 2012-11-30 (21:42) 4 lata 1 miesiąc 20 dni 19 godzin i 12 minut temu

Może coś o obrączce na paluszku, albo łańcuszku na szyi. W tym pierwszym przypadku, bo częstszym w bliskości może być bolesne.

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

10
22
~aco 2012-11-30 (08:38) 4 lata 1 miesiąc 21 dni 8 godzin i 16 minut temu

Kiedyś w szkole na fizyce uczono, że pole elektromagnetyczne powstaje na skutek przepływu prądu elektrycznego w przewodniku. Ciekawym odkryciem jest w tym artykule to, że " włączona kuchenka nie wytwarza pola gdy nie ma na niej garnka"- czysty absurd. Odkrycie XXI wieku na miarę Nobla. Rewolucja w fizyce.

odpowiedz

pokaż 5 ukrytych odpowiedzi

2
11
~Koli 2013-09-22 (22:21) 3 lata 3 miesiące 28 dni 18 godzin i 33 minuty temu

Witam kupiłem płytę indukcujną Elektrolux EHH6540FOK w maju 2013 teraz ją podłączyłem i tragedia. Jeszcze nie gotuję a ona buczy tak głośno, że słychać ją w całym domu. Servis uznał, że należy wymienić 1 moduł a ona ma tak 'buczeć". Jak myślicie czy to jest normalne? proszę o Wasze opinie

odpowiedz

4
8
~mike 2012-12-16 (06:55) 4 lata 1 miesiąc 4 dni 9 godzin i 59 minut temu

Wczoraj instalowalem jedna s super plyt Siemensa i jednego zmoich klientow, poszla pod trzy fazy bez mostkowania. Cos pieknego, natychmiastowa reakja ale jednak tekst o tym ze sie nie usmalisz jak dotkniesz to bzdura, mialem reke 20cm od duzego oka i musialem zabraz bo by mi ja na skwarka przerobilo

odpowiedz

3
2
~agat 2013-01-08 (13:25) 4 lata 12 dni 3 godziny i 29 minut temu

mam płytę i jestem z niej bardzo zadowolona.Nie szoruję już palników i garów,wystarczy psik i czysto,a co do porównania cenowo z gazem bardzo podobnie wychodzi.

odpowiedz

3
1
~ewfre 2012-11-30 (13:33) 4 lata 1 miesiąc 21 dni 3 godziny i 21 minut temu

MIT Nie projektować szuflady ze sztućcami bezpośrednio pod płytą. Sprawdziłem, mam tak rozwiązane i to mit. Sztućce nagrzewają się nie od płyty czy pola magnetycznego tylko od powietrza nawiwanego przez wentylatorek płyty od spodu podczas jej chłodzenia. Oczywiście nagrzewają się w cudzysłowie. Są delikatnie cieplejsze.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

2
0
~zdzis 2012-12-01 (21:59) 4 lata 1 miesiąc 18 dni 18 godzin i 55 minut temu

"Powinny być zgodne z polską normą bezpieczeństwa dotyczącą odporności na odkształcenia i odbarwienie do temperatury 100C." [...]odbarwienie do temperatury 100C. - ciekawe...

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

1
1
~Polok 2012-12-21 (06:27) 4 lata 30 dni 10 godzin i 27 minut temu

Używam 4 lata, polecam wszystkim bardzo łatwa do utrzymania czystości, a do tego oszczędna.

odpowiedz

14
20
~WTK 2012-11-30 (09:10) 4 lata 1 miesiąc 21 dni 7 godzin i 44 minuty temu

"metali zawierających atomy żelaza" - no chyba zawyję do Księżyca. Panie dziennikarzu, do szkoły podstawowej pogłębiać wiedzę!

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

9
4
~Jedrzej 2012-12-01 (03:02) 4 lata 1 miesiąc 19 dni 13 godzin i 52 minuty temu

Po pierwszym punkcie nalezaloby przestac to czytac: "Nawet włączona płyta, bez przyłożonego garnka nie indukuje pola. Jest to niewątpliwie atut w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami, gdyż zabezpiecza przed przypadkowym poparzeniem, szczególnie dzieci.". Zdejmij garnek z plyty i przyloz reke, inteligencie...

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

8
3
~paul 2012-12-13 (10:07) 4 lata 1 miesiąc 7 dni 6 godzin i 47 minut temu

artykuł sponsorowany chyba, zero rzetelnych informacji...

odpowiedz

2
13
~Lejkowitz 2012-11-30 (09:19) 4 lata 1 miesiąc 21 dni 7 godzin i 35 minut temu

Co do tego mają atomy żelaza? Znowu bełkot.

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

8
0
~mus 2012-12-12 (21:10) 4 lata 1 miesiąc 7 dni 19 godzin i 44 minuty temu

Ja kurna to podłączyłem się do płyty . Chodnikowej. Morde mam jak spalona patelnia. Płyty przypalają!

odpowiedz