RSS

Płyta gazowa, indukcyjna czy ceramiczna płyta elektryczna? Czym się różnią?

WP.PL | 2017-02-24 (18:17) | 14 opinii

drukuj A A A

(fot. Freeimages/hux)

Wielu z nas stało lub będzie stać przed skomplikowanym kuchennym dylematem: płyta gazowa, indukcyjna czy ceramiczna elektryczna. Wybór nie należy do najłatwiejszych, więc postanowiliśmy nieco przybliżyć zagadnienie.

Opisujemy tu jak działają poszczególne rodzaje urządzeń i jakie są ich słabe oraz mocne strony.

Płyta indukcyjna

Urządzenie działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej, bazując na tzw. cewce indukcyjnej. Wnętrze tego typu płyty to kłębowisko obwodów, zupełnie nieprzypominające tradycyjnych rozwiązań ceramicznych czy gazowych. Pomiędzy jej powierzchnią a ustawionym na niej naczyniem wytwarza się pole magnetyczne, które generuje prądy wirowe w naczyniu, które ulega w ten sposób nagrzaniu.

Jakie są zalety płyt indukcyjnych? Największa polega na tym, że szklana płyta nie nagrzewa się, ponieważ indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny (taki, do którego przywiera magnes). Ponadto pole wytwarza ciepło (a więc zużywa energię) tylko w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem, do którego wielkości się dostosowuje. A jeśli na włączonym urządzeniu indukcyjnym rozlejemy cokolwiek - nic się nie stanie. Płyta pozostaje chłodna. Wydajność energetyczna płyt tego typu jest przy tym dużo większa w porównaniu z płytami ceramicznymi lub gazowymi. Gotuje się na nich znacznie szybciej.

Są też minusy, z których pierwszym jest spora cena. Poza tym, na płycie indukcyjnej nie można stosować naczyń z aluminium, szkła czy stali szlachetnej. Możliwe jest używanie naczyń emaliowanych, ale wyłącznie takich, których wkład jest wykonany z metalu ferromagnetycznego.

Płyta gazowa

Zasada działania płyty gazowej jest prosta i nie trzeba jej wyjaśniać - wszystko bazuje na gazie. Powiedzmy więc krótko o wadach i zaletach tego typu rozwiązań. Przede wszystkim w grę wchodzi niższa cena zakupu urządzenia i niższe koszty eksploatacji, niż w przypadku kuchenek elektrycznych, chociaż wydajność energetyczna płyt gazowych jest kiepska. Natomiast - w przeciwieństwie do płyt indukcyjnych - możemy stosować tu niemal dowolne rodzaje naczyń. Osobną kwestią są opary gazu, osadzające się na ścianach i szafkach w kuchni, dłuższy czas gotowania niż na płycie indukcyjnej, brudzące się garnki i fakt, że płyta gazowa podgrzewa także powietrze. Istnieje też możliwość ulatniania się gazu w momencie zdmuchnięcia palnika, nie jest to więc rozwiązanie idealnie bezpieczne i niezwykle istotne jest posiadanie sprawnej wentylacji.

Płyta ceramiczna (elektryczna)

Jest tańsza w zakupie od płyty indukcyjnej, chociaż wciąż kosztuje więcej od kuchni gazowej, jest również droższa w eksploatacji. Jest łatwa w utrzymaniu czystości, nie powoduje osadzania się w kuchni drobin tłuszczu i nie przypala garnków. Dzięki niej jesteśmy w stanie gotować krócej niż na gazie. Oczywiście, kiedy już się nagrzeje. Niestety charakteryzuje się jednocześnie dużą bezwładnością cieplną - długo trzeba czekać na osiągnięcie temperatury roboczej, a stygnięcie trwa jeszcze dłużej. Do tego prawidłowe dozowanie energii wymaga pewnej wprawy.

Wiecie już, czym różnią się poszczególne płyty? To teraz pozostaje kwestia wyboru odpowiedniego modelu. A to będzie w dużej mierze zależeć od pojemności waszego portfela.

oceń
2
0
Podziel się

Opinie (14)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

3
11
~ocherem 2017-02-25 (18:59) 25 dni 8 godzin i 9 minut temu

artykol na poziomie nowoczesnej z wiedza petru a wtoruje peo

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

5
0
~Piotr 2017-02-26 (18:08) 24 dni 9 godzin i 1 minutę temu

Artykuł o zerowej wartości merytorycznej. Nie wnosi nic poza powszechnie znanymi faktami. Jeśli chodzi o kuchnię gazowa, to większość jest już wyposażona w zabezpieczenia przeciwwypływowe odcinające gaz w przypadku gdy zgaśnie palnik.

odpowiedz

7
2
~Dania 2017-02-25 (19:20) 25 dni 7 godzin i 48 minut temu

Indukcja nagrzewa się i wszystko co się wychlapie spieka się. Nagrzewa się przejmując ciepło od naczyń w których się gotuje. I najzwyczajniej w świecie można się przypalic

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

9
0
~Gogo 2017-02-25 (22:44) 25 dni 4 godziny i 24 minuty temu

Ciekawe kto to pisał. Obecnie przepisy bezpieczenstwa mówią że kuchenki gazowe muszą mieć zabezpieczenie przeciwwyplywowe gazu.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

3
0
~cvc 2017-02-25 (23:02) 25 dni 4 godziny i 6 minut temu

Koszty naprawy byle czego w płycie indukcyjnej są bardzo wysokie, za zakichany przełącznik można zapłacić nawet 350 pln.

odpowiedz

8
3
~Rob 2017-02-25 (17:50) 25 dni 9 godzin i 18 minut temu

Płyta indukcyjna, nagrzewa się!

odpowiedz

3
0
~BW 2017-02-25 (17:26) 25 dni 9 godzin i 42 minuty temu

Płyty indukcyjnej nie może używać osoba z rozrusznikiem serca !!!!! Ten brak informacji może być przyczyną zgonu!!! Ta informacja nigdy nie jest uwzględniona w instrukcji obsługi płyty , a tylko istnieje w instrukcji rozrusznika , którą nie wszyscy czytają.

odpowiedz

6
3
~gość 2017-02-25 (17:00) 25 dni 10 godzin i 8 minut temu

Błąd w artykule. Na płycie indukcyjnej można używać garnków emaliowanych i garnków ze stali nierdzewnej, o ile mają ferromagnetyczny wkład. A nie emaliowanych, które mają ferromagnetyczny wkład.

odpowiedz