RSS

Jak wybrać i kupić mikser?

Infomarket | 2012-03-15 (13:24) | 0 opinii

drukuj A A A

(fot. Materiały prasowe)

Wyposażając kuchnię, nie możesz zapomnieć o urządzeniach, które pomogą ci zmiksować owoce, ubić pianę lub utrzeć warzywa. Najlepiej sprawdzą się tutaj miksery ręczne, których funkcjonalność wykracza daleko poza nasze wyobrażenie o tego typu sprzęcie AGD. Tylko jak dobrze wybrać i kupić mikser?

Dlaczego mikser?
Przede wszystkim ze względów praktycznych. Miksery to urządzenia, które zajmują stosunkowo niewiele miejsca, a dzięki wymiennym końcówkom mogą spełniać kilka funkcji. Są też zdecydowanie lżejsze niż tradycyjne roboty kuchenne (tzw. wieloczynnościowe) i bardziej poręczne. Dla wielu dodatkowymi zaletami są też prostota użytkowania i przystępna cena, dzięki której praktycznie każdy może sobie pozwolić na zakup tego urządzenia. Jeśli się zastanawiasz, czy kupić mikser, blender czy duży, wieloczynnościowy robot kuchenny, najpierw odpowiedz sobie na pytanie, jak często i do czego będziesz potrzebować urządzenia. Jeśli nie jesteś miłośnikiem gotowania, nie masz małych dzieci, nie lubisz zup o konsystencji kremów i tak naprawdę pieczesz od czasu do czasu, to mikser jest właśnie tym, czego potrzebujesz.

Rodzaje mikserów
To, jaki mikser wybierzesz, przekłada się nie tylko na wygodę i bezpieczeństwo użytkowania, ale również, a może przede wszystkim, na możliwości urządzenia. Zanim zaczniesz porównywać dodatkowe rozwiązania, cenę i design, musisz wiedzieć, czego tak naprawdę potrzebujesz. Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje mikserów. Pierwszy to klasyczne modele ręczne, które na rynku pojawiły się kilkadziesiąt lat temu, drugie to urządzenia określane jako miksery z misą, zwane stacjonarnymi lub stojącymi. Ale po kolei.

Miksery ręczne to najprostsza wersja urządzeń służących do ubijania bądź rozcierania produktów, która doskonale sprawdza się tam, gdzie liczą się czas i odrobina wolnego miejsca. Dzięki charakterystycznemu, lekko opływowemu kształtowi urządzenie bez problemu zmieści się w każdej szafce, a jego uruchomienie zajmuje zaledwie chwilę. Co więcej, doskonale sprawdzi się również, gdy trzeba szybko przygotować mniejsze ilości ciasta, rozdrobnić owoce lub ubić pianę. Przede wszystkim jest bardzo poręczny, a dzięki niewielkiej masie łatwo i wygodnie się nim posługiwać. Jeśli nie spędzasz w kuchni zbyt wiele czasu, rzadko pieczesz i nie chcesz tego zmieniać, to model ręczny będzie dla ciebie idealnym rozwiązaniem.

Jeśli jednak gotowanie to przyjemność, a robienie ciast jest domową tradycją, to z pewnością przyda ci się mikser z misą, który ma większą moc i dodatkowy pojemnik. Największą zaletą modeli stacjonarnych jest to, że nie wymagają stałej obecności użytkownika w trakcie pracy. Przenośny korpus oraz obrotowa misa przytwierdzane są do stojaka. System zabezpieczeń sprawia, że ani misa, ani korpus nie przesuwają się w trakcie pracy. Dzięki temu urządzenie samodzielnie miesza, ubija lub rozciera składniki. W tym czasie możesz zająć się przygotowywaniem kolejnych potraw. Miksery z misą proponujemy również tym, którzy planują nie tylko często korzystać z urządzenia, ale też przygotowują większe ilości ciasta. Misa, która standardowo ma pojemność 2,5 l, w zupełności wystarczy do zrobienia np. masy do tortu. Co więcej, dzięki temu, że się obraca, pozwala dokładniej mieszać wszystkie produkty. Kupując ten model, warto pamiętać, że zajmuje więcej miejsca niż mikser ręczny, który zbudowany jest z samego korpusu. Mimo że można zdemontować i korpus, i misę, to urządzenie nadal zajmuje nieco przestrzeni.

Rodzaje końcówek
Ważnym elementem każdego miksera jest rodzaj końcówek, które decydują o funkcjonalności urządzenia. Zanim zdecydujesz się na konkretny model, zorientuj się, jakie mieszadła są w komplecie i czy można dokupić dodatkowe. Najczęściej stosowane są mieszadła trzepakowe, służące do mieszania i ubijania, oraz mieszadła hakowe, które ucierają, np. ciasta. Standardem jest też końcówka miksująca, która pozwala rozdrabniać produkty i którą montuje się z tyłu urządzenia. Zasada jest prosta: im więcej mieszadeł, tym więcej możliwości daje mikser i tym więcej różnych potraw można dzięki niemu przygotować. A wybór jest naprawdę duży.

oceń
1
2
Podziel się

Opinie

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!