RSS

Jaki wybrać i kupić wypiekacz do chleba?

Infomarket | 2012-07-12 (12:30) | 46 opinii

drukuj A A A

(fot. Materiały prasowe)

Zapach świeżego chleba wcale nie musi być atrybutem piekarni. Pachnące, zdrowe i smaczne pieczywo można bez problemu przygotować w domu. Wszystko za sprawą automatów do wypiekania chleba. Coraz więcej osób decyduje się na ich zakup, doceniając ich fantastyczne możliwości.

W czym rzecz?
Przede wszystkim w komforcie, szybkości i prostocie przygotowania. Tzw. wypiekacze do chleba to urządzenia, które pozwalają zaoszczędzić nie tylko czas. Są też niebywale praktyczne, bowiem można w nich przyrządzić nie tylko kilka rodzajów pieczywa, ale i różne ciasta (np. do pizzy). Na zakup takiego urządzenia powinni zdecydować się ci, dla których pieczywo domowej roboty jest podstawowym składnikiem jadłospisu i którzy nie chcą korzystać z dobrodziejstw sieciowych piekarni, ale także te osoby, dla których dieta (np. bezglutenowa) jest niezbędną koniecznością. Ale jak dobrze wybrać i jaki kupić wypiekacz do chleba?

Wybór urządzeń na rynku jest stosunkowo duży. I choć wypiekacze nie są tak popularne jak frytownice czy parowary, jednak z każdym rokiem cieszą się coraz większą popularnością. Można je spotkać szczególnie w tych domach, w których stawia się na zdrową żywność i w których ceni się własnoręczne wypieki. Ciekawą propozycją są urządzenia 2 w 1. Niektórzy producenci oferują produkty, które łączą w sobie piekarnik i wypiekacz. Rozwiązanie to polecamy tym, którzy planują zakup piekarnika elektrycznego i którzy szukają bardziej uniwersalnych produktów. W takim urządzeniu można nie tylko piec czy podgrzewać potrawy, ale również wypiekać chleb. Ma ono specjalnie zamontowane mieszadło do wyrobu ciast oraz kilkanaście programów automatycznych, które pozwalają przygotować m.in. bagietki, pizzę, ciabattę, a nawet chleb bezglutenowy.

Parametry
Wypiekacze do chleba różnią się przede wszystkim mocą, materiałem wykonania i liczbą programów. Moc może być różna. Najczęściej waha się pomiędzy ok. 500 W a 860 W. Warto pamiętać, że na rynku dostępne są również modele o mocy 1650 W, które należą do urządzeń z wyższej półki cenowej. Moc jest ważna. Jeśli nie zamierzasz korzystać zbyt często z wypiekacza i nie przygotowujesz dużych ilości pieczywa, modele o mocy 600–700 W będą wystarczające. Wielbicielom domowych wypieków, którzy nie wyobrażają sobie kuchni bez wypiekacza, proponujemy urządzenia z mocą 800 W lub większą. Dlaczego? Jeśli często wyrabiasz ciasto i planujesz codziennie korzystać z urządzenia, modele o najmniejszej mocy niekoniecznie sprostają twoim potrzebom.

Drugą kwestią, którą powinniśmy wziąć pod uwagę, decydując jaki wybrać i kupić wypiekacz do chleba, jest materiał wykonania. Wypiekacze dzielimy na te z obudową z tworzywa sztucznego, aluminium i ze stali nierdzewnej. We wszystkich wypadkach w trakcie pracy korpus urządzenia nagrzewa się do wysokich temperatur, jednak mimo tego sama obudowa nie jest aż tak gorąca. Niektórzy producenci oferują modele, które mają specjalną, termoizolacyjną obudowę. Dzięki niej mimo wysokiej temperatury zewnętrzne ścianki wypiekacza nadal pozostają chłodne.

oceń
28
6
Podziel się

Opinie

Ocena: +6 [8]
~wea [2012-07-29 18:41]

Mam wypiekacz Zelmera. Ma tylko 450 W mocy, ale nie dostrzegam braku mocy, w zupełności wystarcza, a piekę chleb prawie codziennie od pół roku. Chleb świetnie wyrasta, skórka odpowiednio przyrumieniona i chrupiąca. Posiadam miernik zużycia prądu, który wykazał koszt wypieku jednego bochenka = 0,10 gr. Stosuję zwykłą mąkę pszenną typ 550 lub 650. Mieszam ją z żytnią lub innymi mąkami. Nie kupuję specjalnych drogich mąk. Drożdży używam świeżych np. Babuni. Dodaję według uznania, a to ziarna słonecznika, dyni, śliwki lub rodzynki, suszone pomidory, zioła i co mi tam do głowy przyjdzie. Całkowity koszt wychodzi mi ok. 1 pln za bochenek o wadze prawie 800 gram!!! A całe przygotowania zajmują mi mniej czasu niż pójście po chleb do sklepu.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: -5 [9]
~normalny [2013-09-04 07:00]

A mój problem polega na tym ,że nie lubię chlebów prostokątnych, bardzo lubię okrągłe i owalne ale do "cegły" nie mogę się przekonać .Wiem ,że to dziwne bo w smaku są takie same no ale jak to mówią oczami też się je. Pozdrawiam wszystkich.

odpowiedz

Ocena: +8 [32]
~danio25 [2012-07-12 15:39]

nie polecam automatów. rachunki za prąd podskoczyły do kwoty prawie 400 PLN

odpowiedz

pokaż 7 ukrytych odpowiedzi

Ocena: +1 [3]
~zzzzzzzz [2012-08-11 20:39]

ja mam wypiekacz sewerin....jestem bardzo zadowolona.chlebek,ciasto drozdzowe,i ciasto na pizze,na kluski i etc....z dwoma mieszadlami..wcale nie zuzywa tyle pradu co by sie wydawalo.....

odpowiedz

Ocena: +5 [9]
~widz [2012-07-13 00:09]

Nie bardzo wierzyłem w ten piecyk do chleba ale teraz mam. Małe ryzyko było bo dałem coś około 80 zł za nowy. Pierwsze chlebki nie wyszły za bardzo bo tam coś tam ale teraz nie widzę lepszego chlebka. Nie z tych gotowych w torebkach bo to syf chemiczny ale z czystej mąki pół kilo, łyżeczka soli, cukru, łyżka oleju, drożdże 10 g i woda 340. Szykuję to około 5 minut, za 3 godziny jest chlebek. Mam to już kilka miesięcy a nie mogę się najeść tym chlebem. Naprawdę polecam.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: -2 [2]
~gosc [2012-07-17 22:04]

wypiekacz?! ciekawe, nowe slowo.

odpowiedz

Ocena: +4 [4]
~liberten [2012-07-14 09:17]

Jaki prąd? Całość procesu zajmuje, w zależności od programu, średnio 3,5 godziny, z czego tylko 45-60 minut zajmuje pieczenie, reszta to mieszanie i czas potrzebny na wyrośnięcie chleba przed upieczeniem. Poza tym nie musisz piec chleba codziennie. Ja używam od przypadku do przypadku, w razie braku pieczywa i zamkniętych sklepów. Pierwsze chleby mogą nie wyjść - trzeba zadbać o odpowiednią ilość nieprzeterminowanych drożdży (używam chemicznych "Bruggeman") i aby nie zmieszały się za szybko z solą. Mąka również powinna być dedykowana do tych maszynek. Czasami dodaję również musli lub pestek (należy je uprzednio chwilę pomoczyć w wodzie), sezamu, czekolady. Filtr antyzapachowy wydaje mi się zbędny, bo zapach świeżutkiego chleba jest mniamuśny. Jeśli jednak ktoś ma rzut beretem do sklepu, to zakup maszyny do chleba wydaje się mało sensowny, bo tylko będzie zajmować miejsce.

odpowiedz

Ocena: -5 [7]
~aaa [2012-07-13 06:25]

wszystko super, tylko ile kosztuje prąd zuzyty do wypiekacza chleba czy nas stać, skoro bochenk 1 kg chleba w mojej dobrej piekarni to 4 zł

odpowiedz

Ocena: +1 [1]
~750 [2012-07-13 00:55]

mam każdy gatunek mąki heh chlebek pyszny :)

odpowiedz

Ocena: -17 [23]
~Gość [2012-07-12 23:41]

Niech producent wsadzi sobie to GUUUUUUUU NO w DUUUUUUUUUUUUUUU!

odpowiedz

Ocena: -11 [19]
~007 [2012-07-12 23:39]

Co to za G---? reklama w piekarniku sobie można upiec chleb.Nie potrzebne jakieś ścierwo specjalnie kupować.

odpowiedz

Ocena: +13 [13]
~mmm [2012-07-12 22:22]

ja piekę w piekarniku elektrycznym i jest pyszny i zdrowy:)

odpowiedz

Ocena: +1 [21]
~er5ft [2012-07-12 18:16]

Te zabawki mają za niska temperaturę, żeby wypiec dobry chleb, a o razowcu na zakwasie z takiej maszynki mozna zapomnieć (o wyższości pieczenia chleba w atmosferze pary przesyconej nie wspomnę). Zwykły piekarnik + ew. kamień = 100 razy lepszy chleb niż ten z maszyny - kolejnego zagracacza kuchni.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Ocena: +5 [19]
~piekarczyk [2012-07-12 18:21]

Zawodowo zajmuje się pieczywem i przetwarzaniem mąki na różne rodzaje pieczywa. Opracowywałem rozwiązania do w/w urządzeń i nie są one w niczym lepsze od zwykłego piekarnika. A proponowane gotowe mieszanki do wypieku ,które możemy kupić w sklepie nie mają nic wspólnego z zdrową żywnością. Prawdziwy chleb należy przygotowywać przez kilka dób ,a nie godzin (tak sie dzieje w wypiekaczach). Pozdrawiam i życzę smacznego?

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: +28 [32]
~Lowelas [2012-07-12 16:45]

po co urządzenia. Z zakwasu dodać maki wymieszać i poczekać kilka godzin aż urośnie i piec w piekarniku. Oszczędź kasę, nie daj się nabrać na żadne urządzania.

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

Ocena: +27 [33]
~samase [2012-07-12 16:04]

Zróbcie sobie też małą rafinerię, browarek i tartak. By żyło się lepiej.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: +13 [13]
~delfin [2012-07-12 19:43]

brakuje kontroli by sprawdzic czym piekarze nas truja karac a nawet zamykac im piekarnie az naucza sie piec

odpowiedz

Ocena: +20 [28]
~PARANOJA [2012-07-12 19:04]

WŁASNA PIEKARNIA ,MASARNIA , PRZETWÓRSTWO NABIAŁ , BROWAR , RAFINERIA ... ,TO PO CHOLERĘ MNIE PAŃSTWO ,RZĄD, PARLAMENT , PREZYDENT I RESZTA PASOŻYTÓW !!!.

odpowiedz

Ocena: +3 [7]
~silva.m [2012-07-12 16:26]

Samodzielny wypiek chleba - dobra rzecz, ale w 100% niezależnym i tak się nie staniesz!

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

Ocena: +12 [20]
~ewa [2012-07-12 15:05]

Temat wypieku chleba a wpisy polityczne....szok

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź